Home Συζητήσεις Πρόταση Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Πατρών Κεφάλαιο Α: Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Σχόλια
  • Διαχειριστής ιστοτόπου
    Keymaster
    Αριθμός σχολίων: 7

    Η παρακάτω πρόταση διαμόρφωσης του ισχύοντος Οργανισμού των Διοικητικών Υπηρεσιών  του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει ως στόχο την καλύτερη  και αποτελεσματικότερη οργάνωση  της  διοικητικής δομής των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και την εξασφάλιση της συνέχειας της Διοίκησης, με ένταξη κυρίως των περισσότερων αυτοτελών μονάδων  στην οργανική διοικητική δομή.

    Η διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών επιτελείται από Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Τμήματα, Γραμματείες και αυτοτελείς μονάδες.

    Γενική Διάρθρωση Διοικητικών Υπηρεσιών

    Γενικές Διευθύνσεις του Πανεπιστημίου Πατρών

    Οι Γενικές Διευθύνσεις του Πανεπιστημίου Πατρών είναι οι ακόλουθες:

    Α) Γενική Διεύθυνση Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων με στρατηγικό σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου, τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό), την υποστήριξη θεμάτων οργάνωσης και εύρυθμης λειτουργίας των οργάνων του, τη διοικητική εποπτεία των γραμματειών των ακαδημαϊκών μονάδων του (Σχολών και Τμημάτων), την οργάνωση και εξυπηρέτηση των διεθνών σχέσεων, τη διαχείριση ζητημάτων τυπογραφείου και εκδόσεων καθώς και τον συντονισμό και την επίβλεψη των οργανικών μονάδων της.

    Η Γενική Διεύθυνση αποτελείται από τις παρακάτω τέσσερις (4) Διευθύνσεις

    1. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
    2. Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας
    3. Διεύθυνση Γραμματειών Ακαδημαϊκών Δομών
    4. Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας

    Β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας με στρατηγικό σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, την υποστήριξη υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και παροχών και προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία, την εποπτεία των διαδικασιών που αφορούν τις επιμέρους αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων και τον αποτελεσματικό συντονισμό των οργανικών μονάδων της. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνεται η μεθοδική και αποτελεσματική διεκπεραίωση των διαδικασιών διαχείρισης των εσόδων, των προμηθειών και περιουσίας, καθώς και διαχείρισης των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας του ιδρύματος, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων ευθύνης της, καθώς και ο συντονισμός και επίβλεψη λειτουργίας των οικείων Διευθύνσεων μέσα στο πλαίσιο των στόχων και των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου.

    Η Γενική Διεύθυνση αποτελείται από τις παρακάτω δύο (2) Διευθύνσεις:

    1. Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
    2. Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας

    Στη διοικητική εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης υπάγεται και η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (ΜΟΔΥ).

    Γ) Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με στρατηγικό σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, τον αποτελεσματικό συντονισμό των  οργανικών μονάδων της. Η Γενική Διεύθυνση συντονίζει και προγραμματίζει τη δράση των υπηρεσιακών μονάδων της, με σκοπό τη μεθοδικότερη και αποτελεσματικότερη επιτέλεση των έργων τους και αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη από το νόμο «τεχνική υπηρεσία».

    Η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών συγκροτείται στις ακόλουθες οργανικές μονάδες.

    1. Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων
    2. Διεύθυνση Λειτουργίας και Συντήρησης Εγκαταστάσεων
    3. Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
    4. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Μέριμνας

    Δ. Αυτοτελείς Γραμματείες / Τμήματα / Λειτουργικές Μονάδες

    Οι αυτοτελείς Γραμματείες, Τμήματα, λειτουργικές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι τα ακόλουθα:

    1. Η Γραμματεία Πρυτανείας από διοικητικής άποψης αντιστοιχεί σε Τμήμα και υπάγεται στον Πρύτανη.
    2. Η Γραμματεία Συγκλήτου από διοικητικής άποψης αντιστοιχεί σε Τμήμα και υπάγεται στον Πρύτανη.
    3. Η Γραμματεία Πρυτανικού Συμβουλίου από διοικητικής άποψης αντιστοιχεί σε Τμήμα και υπάγεται στον Πρύτανη.
    4. Το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου που υπάγεται στον Πρύτανη
    5. Η Νομική Υπηρεσία (Γραφείο Νομικού Συμβούλου) που υπάγεται στον Πρύτανη.
    6. Το Τμήμα Συνηγόρου του Φοιτητή που υπάγεται στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.
    7. Η Λειτουργική Μονάδα Διαχείρισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π) από διοικητικής άποψης αντιστοιχεί σε Τμήμα και υπάγεται στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

    Ε. Αυτοτελείς Διευθύνσεις

    Οι αυτοτελείς Διευθύνσεις του Πανεπιστημίου Πατρών είναι οι ακόλουθες:

    1. Η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.ΟΔ.Υ.) του ΕΛΚΕ που από άποψη διοικητικής ιεραρχίας αντιστοιχεί σε Διεύθυνση και η διοικητική της εποπτεία ασκείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας.
    2. Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης που από διοικητικής άποψης αντιστοιχεί σε Διεύθυνση και υπάγεται στον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.
    Ρούσσου Άννα
    upatras
    Αριθμός σχολίων: 1

    Η ΜΟΔΥ ΕΛΚΕ αφενός αναγνωρίζεται ως αυτοτελής Διεύθυνση, αφετέρου εντάσσεται στη διοικητική εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Φοιτητικής Μέριμνας. Αυτό είναι αντίφαση. Ή είναι αυτοτελής ή εντάσσεται διοικητικά σε Γενική Διεύθυνση. Αντίθετα η ΒΥΠ ως αυτοτελής υπόκειται στην εποπτεία μονοπρόσωπου οργάνου και όχι σε κάποια άλλη Γενική Διεύθυνση.

    Πολύζος Δημοσθένης
    upatras
    Αριθμός σχολίων: 1

    Στις 18/11/2020 έστειλα το παρακάτω μήνυμα στην Επταμελή Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αφορούσε στη προτεινόμενη διάρθρωση του ΕΛΚΕ σύμφωνα με τον προτεινόμενο οργανισμό του ΠΠ. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕ δεν μου απάντησε και αντ’ αυτού ο Πρύτανης μου είπε ότι έχω να πω να το πω στην διαβούλευση που θα πρότεινε στη Σύγκλητο. Ως εκ τούτου παραθέτω την email της 18ης Νοεμβρίου όπως ακριβώς το έστειλα.

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι στον νέο εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ), που προωθείται στη Σύγκλητο, ο ΕΛΚΕ διασπάται στην Ολομέλεια/7μελές που υπάγονται στη Σύγκλητο και στη ΜΟΔΥ που διοικητικά υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια τέτοιου είδους αλλαγή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα θετικό στην διοίκηση του ΕΛΚΕ, τουναντίον θα δημιουργήσει προβλήματα.

    Και τούτο διότι:

    1. Τι θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών στον ΕΛΚΕ και με ποια δικαιοδοσία του νόμου. Σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 ο ΕΛΚΕ έχει τον δικό του ΠΟΥ, το δικό του ΑΦΜ και το δικό του Γραφείο Ταμειακής Διαχείρισης που σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των δαπανών. Γιατί η εμμονή να ενταχθεί η διοικητική εποπτεία του ΕΛΚΕ στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και μάλιστα σε αντικείμενο που μάλλον ανήκει περισσότερο στη Γενική Διεύθυνση Ακαδημαϊκών & Διοικητικών Υποθέσεων.
    2. Καταπατείται το άρθρο 53, παράγραφος 1 του νόμου 4485/2017 που λέει ότι «<Η Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ε.Λ.Κ.Ε. είναι το αποφασιστικό όργανο του Ε.Λ.Κ.Ε. και είναι διακριτό από τα όργανα διοίκησης του οικείου Α.Ε.Ι..».
    3. Το άρθρο 52 του νόμου 4485/2017 αναφέρει τον ΕΛΚΕ ως ενιαία διοικητική οντότητα που υπάγεται στην Σύγκλητο. Ο εσωτερικός κανονισμός του πανεπιστημίου σύμφωνα με το άρθρο 58, παράγραφος 1 του ιδίου νόμου μπορεί να καθορίζει το επίπεδο λειτουργίας του και την οργανωτική δομή του ΕΛΚΕ π.χ. ως τμήμα, ανεξάρτητη διεύθυνση η γενική διεύθυνση έρευνας, αλλά ΟΧΙ ως μέρος άλλου διοικητικού οργάνου του πανεπιστημίου, διότι αυτό καταπατά το προαναφερθέν άρθρο 53, παράγραφος 1 του ιδίου νόμου.
    4. Αν η Πρυτανεία θέλει περαιτέρω έλεγχο του ΕΛΚΕ, μπορεί κάλλιστα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου όπως προβλέπεται από το νόμο.
    5. Υπάρχει κάποια εισήγηση από νομική υπηρεσία ή υπουργείο για την δυνατότητα αυτής της αλλαγής;
    6. Τα τελευταία 4 χρόνια, ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων προσπαθεί σκληρά να απομακρύνει τους ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό. Γίνανε απίστευτες προσπάθειες για απαγκίστρωση των ΕΛΚΕ από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Και ερωτώ, η κίνηση αυτή απομακρύνει ή βυθίζει ακόμη περισσότερο τον ΕΛΚΕ στο δημόσιο λογιστικό; Τι σχέση έχει αυτή η κίνηση με το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κα της Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) που πρότεινε προεκλογικά η παρούσα πρυτανεία; ΚΑΙ το σημαντικότερο είναι ότι ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ την προσπάθεια ετών όλων των πανεπιστημίων για ενιαίο και ανεξάρτητο ΕΛΚΕ, απαλλαγμένο από τις δυσλειτουργικές διατάξεις του δημόσιου λογιστικού.

    Θέλω να πιστεύω ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου μας θα παραμείνει πιστή στις αρχές της για ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό ΕΛΚΕ, μακριά από μελλοντικές επιπλοκές στο ασφυκτικό περιβάλλον του δημόσιου λογιστικού και θα διατηρήσει την εξαιρετική συνεργασία του ΠΠ με τα άλλα πανεπιστήμια, που με τόσο μόχθο έχει οικοδομηθεί. Πήρα το θάρρος να σας στείλω την επιστολή αυτή ως επι μιας εξαετίας Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΠΠ.

    Με τιμή

    Δημοσθένης Πολύζος

    Βουτσινάς Βασίλειος
    upatras
    Αριθμός σχολίων: 1

    Θεωρώ ότι ο ΕΛΚΕ και φυσικά η ΜΟΔΥ όντας αδιαίρετα, πρέπει να λειτουργεί ως, όσον το δυνατόν, ανεξάρτητη μονάδα.

    Αυτό γιατί η διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων, και ας μην ξεχνάμε ότι οι ΕΛΚΕ διέσωσαν τα Πανεπιστήμια γενικότερα την περίοδο της κρίσης, πρέπει να διέπεται από μία νοοτροπία συμβατή με τις εθνικές και ευρωπαϊκές Διαχειριστικές Αρχές, όσον αφορά χρονικούς και διαδικαστικούς περιορισμούς.

    Δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται η ΜΟΔΥ ιεραρχικά στην ΓΔ. Είναι προφανές ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα διαρχίας. Για αυτό, με βάση τις αρχές της Διοικητικής Επιστήμης, σε ένα Οργανόγραμμα μεταξύ δύο μονάδων (ή θέσεων) μπορεί να ορισθεί είτε μία γραμμική είτε μία επιτελική σχέση. Γραμμική σχέση εξουσίας σημαίνει ότι η μία μονάδα διοικείται και αναφέρεται στην άλλη (μόνο μία). Επιτελική σχέση εξουσίας σημαίνει ότι ο ρόλος της μίας μονάδας είναι αυστηρά συμβουλευτικός, χωρίς να έχει το δικαίωμα άσκησης εξουσίας, δηλώνεται, μάλιστα, με διακεκομμένη γραμμή, όπως αυτή που υπάρχει στο προτεινόμενο Οργανόγραμμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η σχέση ΓΔ και ΜΟΔΥ, ΣΧΕΣΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Επιστροφή στο: Πρόταση Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Πατρών
Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
  • Η συζήτηση ‘Πρόταση Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Πατρών’ δεν δέχεται νέα θέματα και απαντήσεις.